Να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση του καλλιτεχνικού χώρου!

Ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας για το ΠΔ 85/2022

Με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022, το πτυχίο των δραματικών σχολών εξομοιώνεται με απολυτήριο Λυκείου. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας υποβάθμισης του καλλιτεχνικού κλάδου στην Ελλάδα με κορυφώση την αχρήστευση των πτυχίων τους. Λίγα από τα πολλά στην λίστα είναι η αφαίρεση θεατρικής αγωγής από τα σχολεία, υποβιβάζοντας την τέχνη και στερώντας μια επαγγελματική διέξοδο στους εργαζόμενους στην τέχνη, ο αποκλεισμός από το δικαίωμα στη σίτιση και στη στέγαση στους σπουδαστές των δραματικών, οι ποταπές συνθήκες εργασίας, η εξευτελιστική στάση της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους στην τέχνη στη πανδημία.

Την ίδια στιγμή, μέσω του νόμου Κεραμέως, δύο ιδιωτικά κολλέγια σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια, διαμορφώνουν πρόγραμμα σπουδών υποκριτικής το οποίο θα αποδίδει στους αποφοίτους τίτλο Bachelor, ανώτερο δηλαδή από το απολυτήριο Λυκείου που θα προσφέρουν οι σχολές του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε έναν επαγγελματικό κλάδο που ήδη οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ δύσκολες, η κυβέρνηση επιλέγει να ισοπεδώσει τις δραματικές σχολές και την δύναμη του πτυχίου τους, πασάροντας τους σπουδαστές στα ιδιωτικά κολλέγια και αναγκάζοντας τους να πρέπει να πληρώσουν για να έχουν ένα πτυχίο ανώτερο από το απολυτήριο Λυκείου!

Το Σωμάτιο Ελλήνων Ηθοποιών και οι σπουδαστές των δραματικών και καλλιτεχνικών σχολών αντιδρούν. Ήδη οι καθηγητές του Εθνικού θεάτρου, του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παραιτήθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης στους σπουδαστές τους, απαιτώντας μαζί τους να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Υπό κατάληψη είναι: Εθνικό Θέατρο (κτήριο Τσιλέρ, κτήριο Ρεξ), το Βασιλικό Θέατρο του Κ.Θ.Β.Ε Θ, η Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, η Δραματική Σχολή Κ.Θ.Β.Ε, η Δραματική Σχολή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και το Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα, η Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών και η Σχολή Θεατρολογίας στο Ναύπλιο, ενώ τελεί και υπό κατάληψη η Ανώτατη Σχολή Τεχνών στην Αθήνα!

Ο πολιτισμός είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση του καλλιτεχνικού χώρου! Είμαστε δίπλα τους και στηρίζουμε των αγώνα τους ενάντια στην υποβάθμιση του μέλλοντος τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων!

  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το διάταγμα!
  • Να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών στην τέχνη!
  • Να συμπεριληφθούν οι σπουδαστές στο δικαίωμα σίτισης, στέγασης και άλλων φοιτητικών παροχών!

Δημόσια και δωρεάν ανώτατη παιδεία στις παραστατικές τέχνες! Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους !

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.