Η κυβέρνηση δέρνει τους φοιτητές- Θέλουν πανεπιστήμιο για λίγους, χωρίς φωνές αντίστασης!

Ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

Η δολοφονική επίθεση της αστυνομίας στις 16/9 το βράδυ, σε πέντε χιλιάδες κόσμο όλων των ηλικιών, που τραγουδούσε και απολάμβανε την συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου αποτελεί το αποκορύφωμα του κυβερνητικού κυνισμού. Με εντολή της κυβέρνησης, και μετά το πέρας των εκδηλώσεων της ΔΕΘ, πάνοπλες διμοιρίες εισέβαλαν στον campus και έπνιξαν τον κόσμο στα δακρυγόνα. Τα γεγονότα αυτά έρχονται να ξεκαθαρίσουν το μήνυμα της κυβέρνησης: η αστυνομία στα πανεπιστήμια σημαίνει βία απέναντι σε όποιον αντιδράει.

Τα γεγονότα δεν αποδεικνύουν την πυγμή της κυβέρνησης. Αντίθετα τονίζουν την αδυναμία της. Την αδυναμία της να χειριστεί τα αδιέξοδά μας, που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της. Όσο τα καρτέλ της ενέργειας, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών πλουτίζουν με τα χρήματα και τα σπίτια μας, η οργή συσσωρεύεται. Ιδιωτικοποιούν κάθε πηγή δημόσιου πλούτου, φτωχαίνουν την χώρα και μας μπλέκουν ακόμα περισσότερο στους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που οικοδομήσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών και ειδικά οι μνημονιακές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, χτίζουν ένα πανεπιστήμιο μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο βαρύ κόστος σπουδών.  Αν δεν έχεις λεφτά, τίθεσαι εκτός της κούρσας, που στο τέλος του δρόμου έχει ανεργία ή 700 ευρω μικτά.

Οι σπουδές αποτελούν πλέον «ατομική ευθύνη» και υπόθεση. Σε μία κοινωνία φτωχοποιημένη και σε ένα πανεπιστήμιο με όλο και χειρότερες υποδομές, χωρίς καθηγητές. Χωρίς ίχνος παροχής, όπως δωρεάν στέγαση, σίτιση και υλικά για τις σπουδές μας. Με πτυχία χωρίς αξία, διαβατήρια για την ανεργία. Με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, πιστοποιήσεις και σεμινάρια, όλα πληρωμένα από την τσέπη μας, για μία ζωή των 700 ευρώ. Αυτοί έχτισαν ένα πανεπιστήμιο, που αναζητά συνεχώς χρηματοδοτήσεις από εταιρείες, με ιδιώτες στην διοίκηση του, σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Η Κεραμέως και ο Μητσοτάκης, πιστοί στο αμερικάνικο πρότυπο, έφτιαξαν μία παιδεία που «απελευθερώνει τους νέους» από το δημόσιο πανεπιστήμιο όπως δηλώνουν. Η υποβάθμιση των πανεπιστημίων και των πτυχίων μας και το εξοντωτικό κόστος σπουδών ωθεί μαζικά την νεολαία στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αυξάνοντας τα κέρδη των μεγάλων ιδιωτών της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δηλώνει, ότι όποιος αντιδράει στα παραπάνω, στη ζωή χωρίς μέλλον που μας επιβάλλουν, θα καταστέλλεται. Δεν θα υπάρχει καμία φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, ούτε φοιτητικός συνδικαλισμός. Επειδή αντιστάσεις θα υπάρξουν, η κυβέρνηση θέλει να τις αποτρέψει με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Θέλει να επιβάλλει την τρομοκρατία, να περάσει το μήνυμα πως όποιος αγωνίζεται, όποιος σηκώνει κεφάλι, θα αντιμετωπίζει βία και συλλήψεις. Αφετέρου, προκειμένου να ικανοποιήσει το πιο αντιδραστικό της ακροατήριο, που από το 2019 ζητάει αποτελέσματα στην «τάξη και την ασφάλεια», θέλει να «τελειώνει» με ο,τι θυμίζει αντίσταση και αμφισβήτηση.

Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την σύσταση των ΟΠΠΙ θα μπορούσε να τα διαθέσει σε μαζικές προσλήψεις καθηγητών. Σε ανέγερση νέων εστιών,  νέες υποδομές και αίθουσες, φοιτητική μέριμνα. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, με την χρηματοδότηση των σχολών. Όλα τα παραπάνω, όμως, θα έρχονταν σε αντιπαράθεση με το βασικό τους σχέδιο: Την μαζική φυγή των σπουδαστών στην ιδιωτική εκπαίδευση και τον εγκλωβισμό όσων μείνουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο σε σπουδές ουσιαστικά ιδιωτικές, σπουδές «ατομικής ευθύνης».

Η ανατροπή του κυβερνητικού σχεδίου είναι εφικτή μόνο μέσα από μαζικές αντιδράσεις και αγώνα. Αγώνα για να την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου που όλοι θα έχουν θέση, που όλοι θα εκφράζονται ελεύθερα, που δεν θα καταλήγουν στο νοσοκομείο ή στο τμήμα, που θα είναι σεβαστή η κάθε άποψη και που όλοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες στις σπουδές.

Απέναντι στα παραπάνω διεκδικούμε :

  • ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΟΥΣ! ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!
  • ΟΙ ΟΠΠΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!
  • ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ! ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ!
  • ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΛΩΣΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ!
  • ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
  • ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ!
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ! ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΕΙ – ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΠΤΥΧΙΩΝ!
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.