Η αντίσταση στη διάσπαση των σχολών του ΓΠΑ είναι υπόθεση όλων μας!

Τις τελευταίες μέρες απο πλευράς πρυτανείας και καθηγητών γίνεται κουβέντα για διάσπαση του Γεωπονικού απο 2 σχολές σε 6 και απο 6 τμήματα σε 14. Διάσπαση τμημάτων σημαίνει διάσπαση και του πτυχίου μας και διάλυση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Αφού με την δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων σε μια σχολή που ήδη χωρίζεται σε 6 τμήματα θα προκύπτει μια μάζα φοιτητών όπου θα ανταγωνίζονται συνεχώς μεταξύ τους. Θα επιδίδονται σε ένα συνεχές «κυνήγι» μεταπτυχιακών , σεμιναρίων και συλλογής πιστωτικών μονάδων. Το ζήτημα που τίθεται είναι πολύ σοβαρό και αφορά καθε φοιτητή του Γεωπονικού. Το συγκεκριμένο θέμα περι διάσπασης συζητιέται στο πλαίσιο του νόμου Γαβρόγλου που εμπεριέχει συγχωνεύσεις-καταργήσεις-διασπάσεις σχολών. Το είδαμε και με την συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά και τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η φιλολογία για την συγχώνευση σχολών της ΑΣΠΑΙΤΕ με το ΓΠΑ, καθώς και η διοικητική συγχώνευση τμημάτων του ΤΕΙ Χαλκίδας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Στο όνομα του οικονομικού εξορθολογισμού, τα πτυχία μας και η γνώση μας έρχονται δεύτερα. Περισσότερη εξειδίκευση, λιγότερη γνώση, πιο αδύναμα πτυχία μας περιμένουν αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Ερώτημα μας προκαλεί η στάση της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ που τηρούν σιγή ασυρμάτου για το ζήτημα.

Οι δυνάμεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ προσπαθούν να κάνουν το πανεπιστήμιο «μαγαζάκι» τους. Τους βλέπουμε να συμμετέχουν σε συνελεύσεις τμημάτων και να αποφασίζουν μαζί με καθηγητές και τις πρυτανικές αρχές, δήθεν, για τα «συμφεροντα των φοιτητών» και να το διατυμπανίζουν εν’όψει φοιτητικών εκλογών. Στις ανακοινώσεις της η ΠΑΣΠ μιλά για νίκες ,υπεύθυνες αποφάσεις κτλ. Που είναι όμως η υπευθυνότητα της όταν ο εξοπλισμός εργαστηρίων δεν επαρκεί ,όταν μένουν απλήρωτες πρακτικές για πολύ καιρο , συγκαλούνται γενικές συνελέυσεις και αυτή απέχει; Που είναι η ΠΑΣΠ όταν ανακοινώνεται η διάσπαση του Γεωπονικού; Ενώ δεν εμφανίστηκαν καν στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την περασμένη Πέμπτη 10/05, με περισσή ευκολία έστειλαν επιστολή στην Πρυτανεία ενάντια στην νομιμοποίηση της κατάληψης της σχολής – και ευρύτερα της καταδικαστικής απόφασης του Συλλόγου ενάντια στις διασπάσεις τμημάτων και σχολών – και, προφανώς, η Πρυτανεία δεν άργησε να στείλει την ανακοίνωση αυτή στα προσωπικά πανεπιστημιακά mail όλων των φοιτητών. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, αλλά, επίσημα, ακόμα δεν ξέρει κανείς την θέση της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ για τις αλλαγές στο ΓΠΑ…

Γνωρίζουμε ότι Γενικές συνελεύσεις δύσκολα γίνονται. Και η ΠΑΣΠ οργανωμένα πάντα απέχει, πράγμα που κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα για να υπάρξει απαρτία. Την Πέμπτη, υπήρξε μια μικρή εξαίρεση στον κανόνα. Μια σχετικά μαζική διαδικασία, στην οποία ήρθε κόσμος να ενημερωθεί και να αντιδράσει. Αυτή την εικόνα θέλουμε για το σύλλογο και πρέπει να την προστατέψουμε. Και για αυτό χρειαζόμαστε μια άλλη φοιτητική αριστερά στο ΓΠΑ. Που να μη καταθέτει 6σέλιδα πλαίσια και να φλυαρεί ακατάπαυστα. Που να μην είναι με την ευκολία του «κατάληψη διαρκείας εδώ και τώρα». Δεν έχουμε εύκολες απαντήσεις αλλά χρειάζεται ένα βασικό κριτήριο στη σκέψη μας που θα είναι η μαζικοποίηση και το ζωντάνεμα των διαδικασιών του συλλόγου. Γιατί όταν αποφασίζεται με οριακή απαρτία κατάληψη μέχρι την επόμενη Πέμπτη, αλλά την επόμενη μέρα η σχολή λειτουργεί, πληγώνεται η αξιοπιστία της αριστεράς και του συλλόγου. Αλλά κυρίως γιατί απέναντί μας έχουμε την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ που κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους για την απονέκρωση του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Απέναντι στη διαιώνιση του μαγαζιού των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ πρέπει να απαντήσουμε. Να μην αφήνουμε τις καθεστωτικές δυνάμεις να αποφασίζουν για τους φοιτητές αλλα οι ίδιοι οι φοιτητές να αποφασίζουμε πράγματα προς όφελός μας. Να ξανα-αποκτήσει ο φοιτητικός σύλλογος ζωή, να λειτουργήσει για τους φοιτητές. Να επιμείνουμε ενάντια στην διάσπαση του ΓΠΑ σε 14 τμήματα.

Στις 16 Μάη δεν απέχουμε!

Μαυρίζουμε τις δυνάμεις της αδράνειας ΠΑΣΠ – ΔΑΠ !

Στηρίζουμε – ψηφίζουμε το ψηφοδέλτιο  Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

0aa2526f21d94ec0cf0dfc24eb7661b7_XL

 

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.